T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GAZİANTEP / NİZİP - Bilal Saide Marufoğlu İlkokulu

OYUN VE ÇOCUK İÇİN ÖNEMİ

OYUN VE ÇOCUK İÇİN ÖNEMİ

 

Oyun Nedir?
Oyun, çocuğun hayal ile gerçek yaşam arasında köprü kurmasını sağlayan en önemli uğraşısıdır. Çocuk için bir yaşam pratiği olan oyun çocuğun ruhsal doyumunu sağlayan en temel işi ve aynı zamanda bir eğlence ve öğrenme kaynağıdır. 
Çocuklar İçin Oyunun Önemi
Duyguları ifade etme aracı olan oyun, çocuğun ruhsal sürecinde, eğitim hayatında ve kişilik gelişiminde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Oyun sayesinde çocuk istek ve amaçlarını dış dünyaya aktardığı, çeşitli rollerde yer alarak toplumsal hayata hazırlandığı, enerjisini boşaltıp rahatladığı, sağaltıcı deneyimler yaşama fırsatına ulaşır. Ayrıca oyun aracılığıyla çocuk en doğal dürtülerinden biri olan saldırganlık dürtüsünü ve birikmiş olan enerjisini de toplumsal yönden kabul edilen bir yolla boşaltma olanağı bulmaktadır.  
Oyun Çocuğa Neler Kazandırır?
Çocuk gelişim sürecinde ihtiyacı olan davranış, bilgi ve becerileri, kavramları, toplumsal kuralları ve mücadele etme yollarını oyun içinde kendiliğinden öğrenir. Oyun, çocuğun bilişsel, fiziksel, dil, motor, duyusal, duygusal ve sosyal açılardan gelişim alanlarını destekleyici role sahiptir. 
Çocuk oyun oynarken diğer çocuklarla iletişime geçer ve ilişki kurma yetisi gelişmeye başlar. Oyun sosyal bir etkinliktir. Bu sayede çocuk, paylaşma, bilgi alma, işbirliği yapma, sorumluluk alma, kurallara uyma, sıra bekleme, başkasının haklarına saygı duyma ve kendi hakkını da koruma gibi bir takım sosyal becerileri deneyimlemiş olur. Böylelikle çocuk hazzını ertelemeyi oyun yoluyla öğrenmiş ve duygusal olgunlaşma süreci olumlu yönde etkilenmiş olmaktadır. Oyun çocuğa problem çözme becerisi kazandırır ve çocuk oyun içerisinde kaybetme duygusuyla ve istenmedik durumlarla baş etmeyi öğrenir. 
Zihinsel gelişim açısından da oldukça önemli olan oyun, çocuğun algılama, yorumlama, değerlendirme ve karar verme gibi bilişsel süreçlerinin gelişmesine katkı sağlar. Oyun, en önemli öğrenme araçlarından birisidir. Eğitim süreçlerinde de sıklıkla yer alması gereken oyun çocukta eğlenerek, kendiliğinden gerçekleşen daha kalıcı bir öğrenme sağlamaktadır. 
Yapılan araştırmalara göre, beyinde yeni bir nöron ağının oluşması için ortalama 400 tekrarın olması gerekmektedir. Fakat oyun içerisinde 10-20 arası tekrar, yeni bağların oluşumu için yeterli olmaktadır. Bu bilgi bizlere beyin gelişimi ve öğrenme süreçlerinde oyunun ne denli kritik bir rolde olduğunu göstermektedir. Fiziksel ve motor beceri gelişimi açısından da hareket içerikli oyunlar çocukta denge, koordinasyon ve diğer motor fonksiyonların gelişimini desteklemektedir. 
Oyun, duygusal ve psikolojik olarak çocuğun iç dünyasına ulaşmadaki şüphesiz en büyük araçtır. Oynanan oyunlar gizil anlamlara sahiptir. Örneğin, gülmeyi sağlayan oyunlar stres hormonunu azaltarak öfke ve endişeyi azaltır. İş birliğine ve yardımlaşmaya dayalı oyunlar, beynin saldırgan dürtüyü kontrol eden kısmını uyarmaktadır. Yani, oyun sürecinin çocuğun duygu durumuna birçok faydası ve kendi başına iyileştirici gücü vardır. 
Anne-Baba Benimle Oynar mısın?
Aileler Ne Yapmalı?
Çocuklar 'günüm kötü geçti, konuşalım mı?' demezler; benimle oynar mısın derler. O yüzden içsel süreçlere ulaşmadaki en önemli noktalardan biri oyundur. Çocuğun oyun davetine mümkün olduğunca katılmak önemlidir. 
Oyun esnasında sürekli düzeltmekten kaçınmak çocuğun performans kaygısı oluşturmadan oyunda var olmasını sağlar. Oyunun, çocuğun özgür alanı olduğu unutulmamalıdır. Oyun oynayan çocuğun oyunu birden bire kesilmemeli, oyunu tamamlaması için önceden bilgi verilmelidir. 
Oyunda çocuğun yönlendirmelerine izin verilmelidir. Çocuk belki gücün kendisinde olduğu oyunları belki de yaşça geriye döndüğü oyunları ya da gerginliğini boşaltmasını sağlayacak olan anlamsız-saçma oyunları tercih edebilir. Esnekliği korumak ve çocuğun tercih ettiği yönlendirmelere uyumlanmak önem taşımaktadır. 
Tabi ki her zaman oyun oynamak için uygun zamanda olunamayabilir ya da o an çok yorgun olabilirsiniz. Bu noktada önemli olan çocuğa şu anda neden oynayamadığınızı ve kendi hislerinizi belirtmenizdir. Şu an yorgun olduğunuzu dinlendikten sonra oynayabileceğinizi belirtebilirsiniz. Çocuğunuzla oyun oynayarak ona yaklaşma ve duygularını daha yakından tanıma fırsatı yaratabilirsiniz. 
'Oyuncaklar çocuğun kelimeleridir. Oyunu ise ne anlatmak istediği.' 
Haim G. Ginott
 
PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÖLÜMÜ

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.12.2019 - Güncelleme: 15.12.2019 10:23 - Görüntülenme: 503
Kaynak: http://www.itugvo.k12.tr/ilkogretim/rehberlik_bultenler/oyunvecocukicinonemi.pdf
  Beğen | 19  kişi beğendi